Wednesday, January 24, 2007

Tarta cytrynowa

Do boju !

Ciasto:
300g mąki
200g margaryny
200g cukru
3 żółtka
4 łyżki śmietany
szczypta soli

Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta maki.


1. Przesianą mąkę, margarynę, cukier, żółtka, śmietanę, sól posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1h.

2. Formę posmarować margaryną i oprószyć mąką

3. Cytryny umyć i wytrzeć do sucha. Zetrzeć z nich skórkę, wycisnąć sok. Sok połączyć ze starta skorka.

4. W osobnej misce ubić jaja z cukrem. Dodać śmietanę i lekko ubić, następnie połączyć z sokiem cytrynowym i skorka. Otrzymana masę przełożyć na podpieczony placek.

5. Piec ok. 40 min w nagrzanym do temp. 170C piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

- Tarta zyskuje na smaku po 2 dniach przechowywania.
- Tarta traci na smaku po 25 dniach przechowywania.

3 comments:

SQ5RWU said...

HA! Ha! Ha! (No nie jest zwykłe ha! to jest moje HhhhhhhhhhhA!)

O BosHe PsZecieSH miaUEm koMCia tOBIe dAĆ. (W tym momencie utknąłem bo nie wiem jak jest męska forma "psiapsiuły"? "Psiapsiuł"? Chyba nie bo to brzmi jak "zepsuł",, ech...) TffJ BLogasEKK SŁitaSSeK BoSHe NoRMALNie KOffAM GO!

kapustka said...

No w końcu jakiś komcik ! dzięki :)

Anonymous said...

Ostatnie zdanie daje do myślenia ;-)